Ice Miracle's

Den där Malva
Malva har hunnit bli 10v och har redan bott här i två veckor. Tänk vad fort man "blir van" vid varandra. Det känns som hon varit här mycket längre!
 
Det mesta går bra med den lilla damen. Jag vill ju att hon ska ha ett lugnt valpliv utan stress och aktiviteter med mycket sömn och lugn och ro. Det känns som det är så mycket hon behöver träna på. Och då menar jag inte moment utan de vardagliga sakerna för att vardagen ska fungera och sådant.
 
Rumsrenheten är inga problem. Det tog en vecka innan första "olyckan" kom och det var nog för att jag blev för nonchalant... Hon är väldigt duktig.
 
De första dagarna sov hon på en madrass med mig på golvet. Hon sov på min kudde... Det ger en trygg valp och man får en samhörighet direkt. Men nu sover hon bredvid mig i stället (nedanför). Man har ju inte lust att ligga på en madrass för länge. Inte så bekvämt för ryggen i min ålder...
 
 
Hon är lite mer ängslig än mina retrievers har varit. Hon är väldigt lätt att ha att göra med så länge hon är med mig men hon har inte gillat att vara ensam. Hon är i köket på dagarna och jag går upp på övervåningen, ner i källaren eller ut. Då har hon skällt och ylat när jag har försvunnit. Jag har inte ägnat henne en blick och återkommit när det varit tyst en stund så nu har hon lärt sig det. Jag åker och handlar och gör lite längre ärenden och det fungerar bra nu!
Hon kan även vara lite försiktig mot vissa nya männsiskor. Jag är inte alls van med detta men hon släpper det fort. Egentligen släpper hon allt väldigt fort som hon reagerar på vilket är skönt. Jag är inte så orolig för detta. Bara man inte gör någon affär av det. Jag känner att hon blir tryggare (och busigare!) för var dag som går!
 
Vi har varit lite i hundgården varje dag och övat lite. Men att lämna henne där själv skulle inte gå. Jag vill ju inte att hon ska hålla på att skälla där heller. Men nu är hon där på förmiddagarna med en annan hund. Jag har gett den andra hunden ett märgben som den ägnar sig åt och sen får Malva roa sig själv eftersom de inte släpper fram henne till sitt ben. Det har fungerat bra! Jag vill inte att de leker i hundgården heller utan hon ska lära sig att sova eller som valp roa sig själv.
 
Bilen har inte fungerat bra. Så länge hon fått åka i famnen har allt gått bra. Men när bilen stått stilla och jag lämnat henne i buren har hon skällt som en galning... Jag upptäckte då att hon sitter snällt och tyst/sover om hon sitter i bur med en annan hund. Så hon får åka/vänta så tills vidare. Hon är så liten ännu så det blir inte trångt. Hon lär väl sig och kan sitta i egen bur när hon blir lite större. Hon får åka med mycket i bilen när jag ska någonstans med de andra hundarna. Men hon får inte kliva ur alt hon får kliva ur och kissa precis vid bilen och in igen. Jag tycker det ger bra resultat att göra så då valpen/unghunden inte får någon förväntan alls på bilåkandet utan det är inget mer med det. Annars kan man få hundar som gasar för att de ska på träning eller roliga saker. De kanske skäller/gnäller i bilen och sitter inte tysta om man tar ut en av de andra hundarna.
 
"Tvångsmys" tycker jag är viktigt för att lära valpen att koppla av. Sen lär den sig att mysa och att bli hanterad också. Det fungerade bra från början! Malva älskar att sova i famnen på kvällarna... jag har nu tänkt på att jag måste göra detta i andra situationer när hon inte är lika sugen på det...
Malva och jag var och hälsade på kullbrorsan Frans och pappa Ragnar. Malva och Frans lekte lite och sen bestämde jag och Lotta att nu ska de sitta i våra famnar och sova. Det gick bra men lite mer protester än på kvällsmyset då det inte är protester alls...
 
Pappa Ragnar
 
Malva och Frans
 
Nu ska Frans lugna sig och sova tycker matte Lotta
 
Nu somnar Frans straxt
 
Hon har lärt sig sitt namn. I övrigt kan hon även sitt eftersom hon gärna sätter sig framför mig sa jag bara "sitt" och belönade det och så lärde hon sig det snabbt.
 
Inkallningsignal har jag blåst vid maten och en gång ute i trädgården. Ska försöka göra det lite mer ute också.
 
Bör nog träna lite mer på koppel också. Hon har bara haft det om man ska någonstans. Jag försöker inte ta med henne på på så mycket (förutom när jag ska iväg med de andra hundarna som jag beskrev ovan) men ibland måste man ju om det inte finns hundvakt här hemma.
 
Hon har även fått lite bassning när hon bitit i händerna och på möbler mm och det har hon tagit bra!
 
Hon har nu upptäckt att Enya och Nessie kan man bråka med.. De har ingen större pondus någon av dem. Inte så bra då jag inte vill att hon ska känna sig som "kung". Därför håller jag dem isär när jag inte är med eller om hon är trött är det inget problem. Hon får vara med Teia som är en bestämd dam och vet hur man handskas med valpar. När labbarna har mat/ben försvarar de sin resurs. Men de kan inte försvara sig själva. De kan vara roade av att leka med henne ibland och någon gång då och då får de göra det. Men jag gillar inte om det blir för mycket, då det stressar tycker jag.
På kvällarna när vi sitter i soffan och myser ligger de ju tätt intill mig och det är en bra upplevelse för henne. Att vila tillsammans.
 
Hon är lite ljudlig så det kan jag oroa mig för. Vi försöker alla ignonera henne om vi hör något och hon får aldrig som hon vill... svårt att göra annat med en ung valp som är ljudlig. Men jag tycker det blivit mycket bättre då det aldrig har gett någon respons.
 
Hon vill gärna gå på min vänstra sida med ögonkontakt. Jag har belönat det någon gång men egentligen vill jag inte ha ögonkontakt utan att hon bara går där. Men det är svårt då hon har ögonkontakt hela tiden eller också lämnar hon positionen (detta är när vi är i trädgården och ska kissa eller något). Inget jag tränat utan bara fångat upp ett par ggr.
 
Igår skulle Rolle och jag iväg på ett ärende. Vi tog med hundarna för att få många övningstillfällen i bilen för Malva och då måste ju någon annan hund också med.... sen stannade vi i Kvarnåkershamn på hemvägen för jag var lite sugen på att se hur hon betedde sig vid vatten... jag vill att lära valpen att simma så tidigt som möjligt för då är de ännu så "korkade" att de följer med ut om man vadar ut. När de är äldre kanske de väljer/vågar stanna kvar på land... och jag villa absolut inte lära en hund simma genom kast eller lockande. Det ska bara vara naturligt. Och det gick bra och hon simmade! Dock med lite frambensplask och skräckblandad förtjusning!
 
 
 
 
 
 
Oj vad långbent hon blivit!
 
Detta är livet med Malva just nu! En sådan mysig och härlig valp! Jag försöker mysa med henne mycket. Annars är hon bra på att leka själv med sina saker/ben. Jag bär henne mycket då hon ska in/ut osv Bra träning också! Det är så spännande med den här spanielvalpen och jag ser fram mot att fortsätta träna henne.