Ice Miracle's

Valpar!
Vi har blivit med valpar!
 
Vi visste redan att Milla väntade fyra valpar eftersom vi röntgade henne i förra veckan. Jag vill gärna veta hur många som ska ut om det sen är någon som är död så ska den ju ändå ut!
 
Tempen gick ner i tisdags morse och då räknar man ju med att de ska födas inom ett dygn. Vänta och vänta. Hon har flåsat och bäddat men inget mer hände. Ringde veterinären morgon, middag och kväll onsdag. Men de sa avvakta, avvakta. Så länge tempen ännu är låg och inget hänt så är det ingen fara. Men sen äntligen på natten till tors gick tempen upp och Milla började få värkar. Det såg bra ut. Men det hände liksom inget... Sen syntes en vattenblåsa och det började även rinna mycket grönt. Läskigt. Till slut bestämde jag mig för att ringa min toppenbraiga veterinär som bor här nästgårds. Hon kom hit på ett par minuter och kunde då konstatera att något var fel. Hon trodde att antingen den valp som låg först var död eller möjligen att två valpar "krockat" på vägen ut. Hon rekommenerade att åka till kliniken i Roma som är den enda som har jour på Gotland. Telefonsamtal dit och sedan iväg. Det tar väl nästan en timme dit i alla fall i detta väglag.
 
När vi kom dit röntgade vi henne och de såg då en valp på väg i förlossningskanalen men något mer hände inte. Vi höll på på olika sätt och hon kände den även men det gick inte och värkarna stannade av. Veterinären trodde också att den var död. Till slut blev det bestämt att det skulle bli ett snitt. Nevöst att sitta där och vänta helt ensam och i en nedsläckt klinik... Men till slut kom de ut med en låda med tre små valpar nedbäddade under en filt. Den fjärde var livlös och jag fick räkna med att det blev endast tre. Men de jobbade med den. När jag tittade på valparna var det lite lustigt att de var blue merle/bi blue färgade alla tre! Jag kollade upp dem och det var två tikar och en hane (senare har jag kollat noga och hanen är blue merle och tikarna bi blue). Efter tio minuter kom de ut med den fjärde. Jag hade sagt att jag ville se den (ville även veta färg och kön på den...) men det roliga var att de fått igång den! En trefärgad tik, störst av dem alla! Vad härligt alltså! Hon är ännu väldigt framåt i matbaren och så!
 
Sen var det bara att vänta och oroa sig men till slut kom de även med Milla. När jag äntligen kom hem fråmåt 9-10 på morgonen hade jag i stort sätt varit vaken i två dygn...
 
Milla pysslade om sina barn så fort hon vaknade upp och är en väldigt duktig mamma!
 
Man tempar ju tiken varje dag efter valpningen. De brukar ju ha lite feber men jag brukar tempa tills det är nomalt. När jag tempade i fredags em visade tempen på 40,0! Inte kul. Ringa till veterinräen igen men som tur var ordnade det sig så att Maria som bor här kom hit och kände då en liten vätskeansamling under operationssåret. Hon hade med sig så hon gav Milla en penicillinspruta direkt.
Men nu verkar allt gå bra, tempen är nere och alla mår bra. Valparna har ökat i vikt bra och är helt underbara! Milla är stolt och duktig mor och det är så kul!
 
En liten fånig och pinsam sak som hände var att jag skickade ett sms till veterinärMaria där jag skrev "tack för i natt". När jag sen pratade med henne nästa gång hade hon inte fått något sms... Jag kollade då i min telefon och sms:et hade gått till någon okänd person i Stockholm som hade ringt mig och frågat lite ang brukshundklubben.... Pinsamt.
 
 
 
Inte så bra mobilbilder... ska försöka ta bättre.